• DOTÁCIA NA STRAVU

          • oznam pre rodičov

            Vážení rodičia,

            Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vo svojom výklade § 4 ods. 3 písm. c) novelizovaného zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách uvádza, že aj na deti, ktoré dovŕšili 15 rokov veku a sú žiakmi ZŠ, môže im byť poskytnutá dotácia na stravu 1,30 € na obed alebo iné jedlo za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vzdelávania a odobralo stravu, pretože rodičia týchto detí si z dôvodu veku dieťaťa nemôžu uplatniť nárok na daňový bonus podľa § 52 ods. 2 písm. c) zákona č. 595/2003 Z. z..

            To isté sa týka aj detí v poslednom ročníku MŠ a nedovŕšili vek šesť rokov. K uvedenej možnosti poskytnutia dotácie na stravu nie je stanovená povinnosť rodiča alebo iného zákonného zástupcu dieťaťa zákonného zástupcu preukazovať vek dieťaťa. Zároveň, podľa stanoviska MPSVaR SR, u detí v poslednom ročníku MŠ, ktoré nedovŕšili vek šesť rokov, nie je vylúčený súbeh poskytovania dotácie na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona č. 544/2010 Z. z. a uplatnenia si dvojnásobného daňového bonusu, na ktorý má daňovník nárok podľa § 52  ods. 2 písm. b) zákona č. 595/2003 Z. z..

            Rodič dieťaťa alebo zákonný zástupca dieťaťa, ktorý prejaví záujem o dotáciu na stravu dieťaťa v školskom roku 2021/2022, túto skutočnosť oznámi do 30.08.2021 škole, kam je dieťa prihlásené na vzdelávanie a zároveň predloží škole jeden z nasledovných dokladov:

            a) potvrdenie od príslušného Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o tom, že dieťa, navštevujúce materskú školu alebo základnú školu, žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, alebo

            b) potvrdenie od príslušného Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o tom, že dieťa, navštevujúce materskú školu alebo základnú školu, žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške životného minima, alebo

            c) čestné prehlásenie rodiča alebo zákonného zástupcu dieťaťa o tom, že ani jeden člen domácnosti, kde dieťa žije, si neuplatnil nárok na sumu daňového zvýhodnenia na toto vyživované dieťa, pričom zároveň musia byť splnené nasledovné podmienky:

             · dieťa dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku,

            · dieťa navštevuje posledný ročník materskej školy alebo základnú školu.

            Dávame do pozornosti:

            · vyššie uvedené potvrdenia a čestné prehlásenie je možné predložiť aj v priebehu roka, pričom, oprávnená požiadavka na dotáciu je štátom akceptovaná prvým dňom nasledujúceho mesiaca po podaní žiadosti zriaďovateľom školy Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Nitra,

            · výška daňového bonusu na vyživované dieťa s platnosťou od 1.7.2021 do 31.12.2021 je uvedená v § 52 zákona č. 595/2003 Z. z.; /daňový bonus je možné uplatniť len za podmienky nepožiadania o dotáciu na stravu/

            Príloha:

            Čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s daňovníkom v domácnosti

             

            Ja dolu podpísaný/á ________________________________________ vyhlasujem, že v období, za ktoré bude na dieťa ________________________________________ poskytovaná dotácia na podporu stravovacích návykov dieťaťa podľa zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, nebude na toto dieťa uplatnený nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa podľa § 52 ods. 2 písm. c) / § 33 ods. 1 písm. c) ) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov.

            Zároveň vyhlasujem, že beriem na vedomie, že v prípade preukázania nepravdivosti tohto vyhlásenia, budem nútený vrátiť všetky finančné prostriedky poskytnuté na toto dieťa ako dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa, - môžem byť vystavený trestnému stíhaniu za spáchanie trestného činu podvodu podľa § 221 zákona č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov.

             V ..................................... dňa.............................  

             

             

                                             ....................................................................                            

                                 vlastnoručný podpis fyzickej osoby, v ktorej starostlivosti je dieťa

          • Hurá von

          • Zážitkové učenie mimo školskej triedy

            V rámci projektu Hurá von sme sa inšpirovali zážitkovým učením mimo školskej triedy - v našom krásnom školskom areáli, ktorého cieľom je zvýšiť motiváciu, chuť objavovať nové možnosti a výzvy vo vzdelávaní. Mladí kolegovia majú odvahu a nadšenie a postupne prenášajú vyučovanie do exteriéru, pod krytý prístrešok pri školskej telocvični s vlastnoručne vytvorenou veľkou tabuľou na stene telocvične.

          • Oznam pre rodičov a žiakov 9. ročníka

          • Monitoring žiakov 9. ročníka

            V nadväznosti na rozhodnutie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR o zrušení celoplošného Testovania 9 2021 Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) namiesto celoslovenského testovania uskutoční monitoring žiakov 9.ročníka.

            Cieľom monitoringu je zmapovať názory a skúsenosti žiakov 9. ročníka základných škôl  v súvislosti s dištančnou formou vzdelávania v tomto školskom roku, ktorá prebiehala prevažne online formou, a prepojiť výsledky dotazníka s dosiahnutou vedomostnou úrovňou žiakov. 

            Realizácia monitoringu bude prebiehať prostredníctvom portálu EduPage a účasť všetkých žiakov 9.ročníka je povinná. 

            Žiaci budú riešiť dva testy (matematika, slovenský jazyk a literatúra).

            Monitoring, teda vypĺňanie testov a dotazníka, bude prebiehať elektronickou formou

            -        v termíne od 7. júna 2021 do 11. júna 2021 v čase od 8:00 do 15:00 v škole v rámci vyučovania

            Všetky bližšie informácie dostanú žiaci od výchovného poradcu.

             

             

          • Oznam pre rodičov a žiakov

          • Nástup do školy na prezenčné vzdelávanie pre žiakov 1. -9. ročníka od 10.05.2021

            • kontrola podpísanej bezinfekčnosti pred vstupom do budovy 
            • vstup do budovy 7.45 h
            • dezinfekcia
            • meranie teploty v triedach
            • rúška povinné vo všetkých priestoroch školy
            • žiaci sa vyučujú v jednotlivých triedach a jednotlivé triedy sa nepremiešavajú
            • dochádzka pre žiakov je povinná, upravený školský rozvrh – 6 vyučovacích hodín skrátených na 35 minút, vyučovanie končí 12.35 pre všetky ročníky od 10.05. do 14.05.2021
            • od 17.05.2021 riadne vyučovanie podľa rozvrhu od 8.00 - 13.30 
            • neprítomnosť žiakov na vyučovaní bez lekárskeho ospravedlnenia bude hlásená na ÚPSVaR ako záškoláctvo
            • strava v školskej jedálni od 13.05.2021
          • Zápis detí do materskej školy pre školský rok 2021/2022

          • Základná škola s materskou školou, Novozámocká 129, Nitra

            uskutoční pre školský rok 2021/2022 zápis detí do materskej školy v dňoch: 4. 5. a 5. 5. 2021.

            V prípade otázok ohľadne zápisu kontaktujte zástupcu pre MŠ - 0903 121 862

            Žiadosť o prijatie dieťaťa do materskej školy nájdete na našej webovej stránke www.zsmsnovozamocka.edupage.org v časti "O škole" v záložke "Dokumenty na stiahnutie - žiadosti".

            Každá žiadosť musí byť podpísaná oboma zákonnými zástupcami, pokiaľ sú uvedení v rodnom liste dieťaťa.

            Ak bude v čase podávania žiadostí pretrvávať mimoriadna situácia, núdzový stav alebo výnimočný stav vyhlásený v súvislosti s ochorením COVID-19, odporúčame, aby zákonný zástupca podal žiadosť:

            • poštou na adresu materskej školy: Základná škola s materskou školou, Novozámocká 129, 949 05 Nitra
            • e-mailom alebo odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu na e-mailovú adresu: zsmsnitra@gmail.com

            Zákonný zástupca dieťaťa okrem žiadosti o prijatie dieťaťa do materskej školy, prikladá potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktoré obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní. Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

             

            Informácie o povinnom predprimárnom vzdelávaní:

            • pre dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31. augusta 2021 je od školského roku 2021/2022  predprimárne vzdelávanie povinné  podľa § 28a ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)
            • podľa § 59a ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) povinné predprimárne vzdelávanie bude dieťa plniť v obci, v ktorej má trvalý pobyt  v spádovej materskej škole, ak zákonný zástupca pre dieťa nevyberie inú materskú školu. Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj v inej ako spádovej materskej škole, ak ho riaditeľ tejto materskej školy prijme na povinné predprimárne vzdelávanie. Riaditeľ spádovej materskej školy je povinný prednostne prijať na povinné predprimárne vzdelávanie deti s trvalým pobytom v obci.
            • deti, ktoré už navštevujú MŠ a chcú pokračovať v povinnom predprimárnom vzdelávaní preložia riaditeľke MŠ nasledovné dokumenty: písomný súhlas CPPP, písomný súhlas detského pediatra, informovaný súhlas, ktorý bude podpísaný oboma zákonnými zástupcami.

            Podávanie žiadostí o prijatie dieťaťa sa bude organizovať bez osobnej prítomnosti detí. Zápis na Orechovom dvore sa uskutoční 13.5.-14.5.2021

            • Podmienky prijímania  detí  do materskej školy  na školský  rok  2021/2022:

            V zmysle § 59 školského  zákona 245/2008 sa prednostne prijímajú 

            • deti, ktoré  dovŕšili piaty  rok  života (povinné predprimárne vzdelávanie),
            • deti, ktoré pokračujú v povinnom predprimárnom vzdelávaní,
            • deti, ktoré v septembri  2021 dovŕšia  tri  roky,
            • deti mladšie ako tri roky sa prijímajú len  v prípade voľnej kapacity materskej školy.

            Ostatné podmienky na prijatie dieťaťa do materskej školy:  

            • deti, ktorých súrodenci plnia povinné predprimárne vzdelávanie
            • deti,ktoré majú zvládnuté kultúrno  - hygienické návyky,
            • deti, ktoré sú bez plienky,
            • deti, ktoré sa vedia vypýtať na toaletu a vedia ju používať,
            • deti, ktoré vedia samostatne jesť lyžicou a piť z pohára.
          • Oznam pre rodičov a žiakov

          • RÚVZ so sídlom v Nitre zakázal prevádzku v základnej škole od 26.04.-07.05.2021 na základe hlásenia laboratórne potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom u zamestnancov školy.

            Žiaci 1. -9. ročníka prechádzajú na dištančné vzdelávanie.

            Dištančné vzdelávanie bude prebiehať:

            1. Formou elektronickej komunikácie žiakov s pedagogickými zamestnancami školy – prostredníctvom školského portálu edupage, google disk, sociálnych sietí, telefonickej komunikácie, cez komunitné centrum na OD
            2. Formou osobnej komunikácie - doručením tlačených  pracovných listov

            V prípade doručovania pracovných listov žiakom do jednotlivých rodín v Horných  a Dolných Krškanoch majú povinnosť triedni vyučujúci zaznamenať zadané úlohy na google disk a odovzdať  materiály do 10.00 daný deň zodpovedným za distribúciu:

            Orechov dvor – Tímea Rafaelová - rodič - utorok a štvrtok

            Dolné Krškany – pracovná skupina rodičov

            Horné Krškany – pracovná skupina rodičov

            1. Vyučujúci jednotlivých predmetov budú zadávať žiakom úlohy podľa skráteného rozvrhu v primeranom rozsahu a primeranej náročnosti.
            2. Učitelia zadávajú žiakom úlohy v čase od 9.00 – 100 h v utorok a vo štvrtok
            3. Žiaci  sú povinní komunikovať s učiteľom a rešpektovať jeho pokyny, vypracované zadania vrátiť ako podklad k hodnoteniu.
            4. Učiteľ poskytne žiakom  primeranú spätnú väzbu vo forme slovného hodnotenia, osobitne sa venuje žiakom so ŠVVP v spolupráci so špeciálnym pedagógom
            5. Triedny učiteľ je povinný monitorovať stav dištančnej formy vzdelávania vo svojej triede, komunikovať, spolupracovať s ostatnými vyučujúcimi a v rámci možností aj s rodičmi.

             

          • Deň Zeme v našej škole

          • Aktivity:

            • Pripomenutie si dňa 22. apríla – Deň Zeme – film Bakara-Odysea Zeme – 6. trieda
            • Čo vieš o vode – tímová práca  - 6. trieda
            • Zhotovenie plagátu ku Dňu Zeme -  1. ročník, 2. ročník, 5. ročník
            • Nástenka - 6. ročník
            • Príprava púpavového medu - 6. ročník
            • Práca s drevom v školskej dielni - 9. trieda
            • Vence z púpavy - MŠ
            • Maľované kamene - MŠ
            • Sadenie hrachu a cibuľky  - 0. ročník OD
            • Tvorivé dielne v MŠ - OD
          • Vitajte, žiaci naši, opäť v škole

          • Triedne aktivity v rámci 1. týždňa adaptačného obdobia

            Pripravili sme Vám pohodový návrat do tried ku školským povinnostiam.

            Tím zamestnancov školy

            Poznávame a hľadáme prírodniny v areáli školy

            Stolnofutbalový turnaj v ŠKD

          • Obnovené prezenčné vzdelávanie pre žiakov 5. - 9. ročníka

          • Na základe aktualizovaného rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR z 8.4.2021 s účinnosťou od 12.4.2021 obnovujeme  prezenčné vyučovanie pre skupiny žiakov 5. - 7. ročníka ( 5+1) a 8. - 9. ročníka bez obmedzenia. Zákonní zástupcovia žiakov budú kontaktovaní triednymi učiteľmi žiakov, cez FB skupiny a cez rodičovského asistenta. Test zákonného zástupcu povinný pre žiaka 0.- 4. ročníka, test žiaka 5.- 9. ročníka a zákonného zástupcu povinný, v prípade, že rodič/žiak prekonali COVID, platí výnimka z testovania 180 dní.

            Tešíme sa na Vás!
              

          • Nový multifunkčný priestor

          • Prekvapenie po veľkonočných prázdninách 

            Z bývalého skladu v suteréne školy sme vytvorili úžasný priestor pre našich žiakov, ktorý budú využívať v rámci výchovných predmetov a krúžkovej činnosti.

          • Pre lepšiu budúcnosť Zeme

          • edukačný projekt

            Spoločnosť Eduvision a OZ EUROARCH vytvorili digitálny edukačný projekt, ktorý má naučiť deti vnímať dôležitosť témy klimatickej zmeny. Je dostupný bezplatne pre všetkých žiakov a učiteľov 4.-7. ročníka základných škôl na Slovensku.
            Zapojiť sa môžete cez tento link:
            https://www.prelepsiubuducnostzeme.sk/ 

          • Varili škôlkari kašičku

          • Montesorri aktivity

            Dnes naši najmenší škôlkari na OD pod vedením pani učiteliek hravo zvládli chutnú krupicovú kašu, ktorú milujú všetci malí aj veľkí. Malí kuchári si pripravili výnimočné raňajky.