• Día de los Muertos - Slávnosť Dňa mŕtvych

          •  

            Tento rok sme si spoločne so žiakmi pripomenuli Sviatok všetkých svätých, ale aj podobné sviatky, ktoré sa slávia po celom svete. Tentokrát sme svoju pozornosť upriamili na sviatok Dia de los Muertos - Slávnosť Dňa mŕtvych. Počas tohto sviatku Mexičania oslavujú posmrtný život. Navštevujú cintoríny, vyrábajú cukrové lebky, zdobia oltáre (olfrendas), ktorými si chcú uctiť duše zosnulých. So žiakmi sme si vyrobili cukrové lebky a literatúru strávili sledovaním rozprávky s hlbokým posolstvom - Coco.

          • Hodiny biológie - určovanie drevín a výroba papierových vreciek na sušené bylinky

          • Pomocou aplikácie PlantNet a aj podľa tvaru listov sme sa naučili určovať názvy drevín na školskom dvore. Okrem samotného určovanie drevín sme zisťovali aj ich vek. Ide to aj bez toho, aby sa  museli stromy spíliť, iba pomocou merania a jednoduchých výpočtov sme dokázali určiť ich približný vek. Odmerali sme obvod stromu (meter nad zemou) a vydelili sme ho číslom 2,5.

            Aby sa nám nasušené bylinky neznehodnotili, spoločne so žiakmi sme vyzdobili papierové vrecká. Uskladníme v nich vlastnoručne nasušené plody lipy, z ktorých budeme v zimných mesiacoch pripravovať v školskej čajovni voňavý a liečivý čajík.

          • Interaktívny workshop

          • Aj v školskom roku 2020/21 sa venujeme realizácii projektu Zelená škola, v rámci ktorého k nám zavítala pracovníčka Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie, so sídlom v Nitre. Prostredníctvom interaktívneho workshopu sa žiaci učili triediť odpad, súťažili a dozvedeli sa množstvo zaujímaných informácií, ako sa možno starať o prostredie, v ktorom žijú. Za preukázané vedomosti a aktívnu prácu žiaci získali diplom, kde im bol udelený titul „Hrdina zeme.“

          • Dnes ovocný deň

          • Ovocie je dobrá vec, vie to každý vzdelanec. Lepšia ako čokoládka, od mamky je hruška sladká. Od otecka jabĺčko, s chuťou schrúmem ľahúčko. Od babičky strapec hrozna, každý z nás to dobre pozná. Od dedka zjem broskyňu, v každú dennú hodinu. Zdravý budem, plný sily, skúste to tiež, tak ako my.

          • Bylinkový piatok v 3. triede

          • Bylinky sú dôležité cez chorobu, každý to vie!

            Materina dúška zovrie v čaji s medom na Tvoje zdravie.

            Keď nás bolí hrdlo a nemáme čajíky, postačia nám sladké šalviové cukríky.

          • Učenie s podporou dobrovoľníka

          • V 3. ročníku našej ZŠ s podporou UKF v Nitre overujeme v praxi vzdelávací model - učenie sa rovesníkov za prítomnosti dospelého dobrovoľníka z komunity. Dobrovoľník je rodič z komunity, ktorý pomáha deťom, učiteľom a škole. 

          • Almás pité / jablkový koláč

          • Po tých preteplených dňoch nám dnes bola v škôlke akási zima, a tak sme s pani učiteľkami piekli jablkový koláč. Bola to fuška, ale výsledok dopadol na výbornú. Posúďte sami.

          • Biely deň - deň mlieka v 1.A

          • Celý deň sa našim najmenším niesol v duchu objavovania o našej adoptovanej kravičke Anabell, výrobe mlieka, dôležitých vitamínoch, nenahraditeľnosti mlieka a mliečnych výrobkov pre naše zdravie. Nechýbala ochutnávka mliečnych výrobkov a samozrejme zladený outfit a skvelá zábava.

          • Rozprávky rozumných Rómov

          • Spolupráca na jedinečnom projekte s Danielom Hevierom

            Oslovila nás ponuka o spoluprácu so spisovateľom Danielom Hevierom v rámci projektu: Rozprávky rozumných Rómov. Bude to kniha rómskych rozprávok a rozprávok o Rómoch, ktorú napíše Daniel Hevier, ale naši žiaci spolu s pani učiteľkami sa budú môcť zúčastniť na jej príprave. Ako? Tým, že pošlú kresby, obrázky, príbehy, pesničky zo svojej rodiny, rodu či okolia. Tvorba je voľná, môže byť akákoľvek tematika - básnička,rozprávka, povesť, príbeh, príhoda, anekdota... A obrázok tiež ľubovoľný - farebný, čiernobiely, perovka, koláž, fotografia - portrét seba alebo súrodenca, spolužiaka, člena rodiny, psíka... Autori týchto príspevkov budú odmení dvojako: jednak dostanú za odmenu knihu a po druhé - budú uvedení v knihe ako priatelia autora. Druhá časť projektu je CD, kde budú tieto rozprávky nahovorené autorom, samozrejme v rómčine. V štúdiu sa potom tieto zvukové nahrávky zakomponujú do CD a možno aj do video klipu s pesničkou. Projekt bude mať veľkú publicitu aj v médiách. Hor sa teda do práce! 

          • Hmyzí hotel a vtáčie kŕmidlo

          • V rámci projektu Zelená škola naši zruční žiaci 8. a 9. ročníka pod vedením pedagógov dnes dokončili osožné prírodné dekorácie - hmyzí hotel a vtáčie kŕmidlo.

            V rámci projektu Zelená škola žiaci 8. a 9. ročníka dnes dokončili hmyzí hotel a vtáčie kŕmidlo

          • Oznam pre rodičov a žiakov

          • Od pondelka 13. septembra je platná nová vyhláška ÚVZ. Tá upravuje dĺžku karantény.

            Pre väčšiu prehľadnosť máme jednoduché infografiky, ktoré pomôžu zorientovať sa a čo robiť v jednotlivých prípadoch.

          • Krúžky pre žiakov v školskom roku 2021/2022

          • Vážení rodičia,

            ponuku krúžkov, termíny a meno vedúceho krúžku pre tento školský rok budú zverejnené postupne, najneskôr do 15.09.2021 v časti viac - krúžky. Podpísaný/uplatnený vzdelávací poukaz žiak odovzdá triednenu učiteľovi. Krúžková činnosť pre jednotlivé triedy/skupiny bez premiešania žiakov štartuje od pondelka- 20.09.2021. 

            1.Literárno-dramatický streda12:30 - 14:30 - Henrieta Virágová - 1.B

            2.Detská joga pondelok 13:30 - 15:30 - Mgr. Ľubica Račeková - 1.A

            3.Klub voľného času štvrtok13:30 - 15:30 - Mgr. Viera Kurucová -  4. 

            4.Šikovné ruky štvrtok12:35 - 14:35 - Mgr. Mária Trtíková -  3.

            5.Zábavná biológia piatok13:30 - 15:30 - Mgr. Michaela Trokšiarová - 9.

            6.Stolný tenis streda13:35 - 14:35 - Mgr. Martina Mišejová - 2.

            7.Čarovná slučka utorok 12:30 - 14:30 - Mgr. Miriam Beláková - 1.A

            8.Varíme, pečieme streda13:30 - 15:30 - Eleonóra Žiaková - 5.

            9.Výtvarný krúžok štvrtok 13.30 - 15:30 - Mgr. Richard Otott - 1.A

            10. Zelená škola utorok 13:30 - 15:30 - Mgr. Zuzana Trnkusová - 6.

            11. Počítačový krúžok utorok 13.30 - 15.30 - Mgr. Patrik Lenghart - 7.

            12. Z každého rošku trošku streda 12.30 - 14.30 - Mgr. Lucia Seboková - 1.A

          • Oznam pre rodičov, ktorí prejavili záujem o samotestovacie sady AG testov

          • Každý žiak, ktorého rodič prejavil záujem, dostane 1 balenie, ktoré obsahuje 25 ks testov na domáce samotestovanie a 25 ks sterilných odberových tyčiniek.

            Harmonogram pre realizáciu testovania domácimi antigénovými samotestami

            1. Od 23. 08. 2021 do 25. 08. 2021 škola zistí záujem o domáce antigénové samotestovanie.
            2. Od 26. 08. 2021 škola požiada odbor školstva na okresnom úrade v sídle kraja o vydanie príslušného počtu balení samotestov. Škola môže požiadať len o presný počet samotestov, nemôže požiadať o viac balení samotestov. Jeden žiak má nárok na 1 balenie samotestov.
            3. 06. 09. 2021 škola vyzdvihne požadovaný počet balení samotestov na príslušnom odbore školstva okresného úradu v sídle kraja. Škola je povinná na vyžiadanie okresného úradu preukázať počet rodičov, ktorí prejavili záujem o antigénové samotestovanie.
            4. Od 07. 09. 2021 si rodič v kancelárii riaditeľky školy môže prevziať samotesty. Rodič pri preberaní samotestov škole podpíše „Odovzdávací a preberací protokol antigénových samotestov na domáce použitie a návod na použitie“, ktorým prehlási, že samotesty nebudú použité na iný účel ako na samotestovanie žiaka.

            Pri vykonávaní testu žiak postupuje podľa pokynov výrobcu testu a návodu zverejneného Ministerstvom zdravotníctva SR.

            Návod na použitie:

            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/samodiagnosticky-test-navod-na-pouzitie.pdf

            Sprievodca pre samotestovanie:

            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/Sprievodca-samotestovanie-Covid-19.pdf

          • Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v ZŠ s MŠ pre školský rok 2021/2022

          • Slávnostné otvorenie školského roka

             

            Vážení rodičia,

            do15.10.2021 sa realizuje výmena strešnej krytiny na budove škole. Pre zachovanie bezpečnosti žiakov, rodičov a zamestnancov školy je nutné rešpektovať obmedzenia pohybu počas realizácie stavebných prác.

            Prevádzka v ZŠ s MŠ Novozámocká sa bude riadiť manuálom Školský semafor a zohľadňovať možnosť zhoršenia epidemiologickej situácie. Ak sa zmení farba školského semafora, stránka školy  bude doplnená o ďalšie pokyny.

            Bližšie informácie sú zverejnené na https://www.minedu.sk/skolsky-semafor.

            Od 02.09.2021 začína riadne školské vyučovanie a plná prevádzka v MŠ. Dochádzka na vyučovanie je pre žiakov ZŠ s deti plniace rok pred nástupom do ZŠ povinná.  

             

            ORGANIZÁCIA OTVORENIA ŠKOLSKÉHO ROKA  02.09.2021

            Z dôvodu rekonštrukčných prác - výmeny strešnej krytiny na budove školy otvorenie školského roka bude prebiehať nasledovne:

            - MŠ - riadna prevádzka od 6.30 - 16.30 h

            Poplatok v MŠ:

            20 € mesačne /okrem predškolákov/ - uhradiť do 20. v mesiaci

            - 1. ročník - 8.00 h v triede 1. ročníka- bočný vchod s dostatočným odstupom a rúškami a podľa možnosti  v sprievode jedného zákonného zástupcu. Zákonný zástupca sa  pred vstupom do školy podrobí rannému filtru

            - 2. - 4.ročník  - 8.30 h - multifukčné ihrisko - žiaci  budú informovaní triednymi učiteľmi o hygienicko-epidemiologických opatreniach a organizácii šk.roka 2021/22

            - 5. - 9. ročník - 9.00 h - multifukčné ihrisko - žiaci  budú informovaní triednymi učiteľmi o hygienicko-epidemiologických opatreniach a organizácii šk.roka 2021/22

            - žiaci trvale bytom Orechov dvor - 10.00 h - spevnená plocha pred komunitným centrom

            Príchod žiakov od 03.9.2021 do školy po rannom filtri, kontrole prezuviek a 2 rúšok:

            -    7:30 do 7:40 hod  1.stupeň, 

            -    7:45 do 7:55 hod  2.stupeň

            Vyučovanie 03.9. končí 12.35 h /okrem žiakov 1. ročníka/, ŠKD do 16.00 h

            Od 06.9.2021 je vyučovanie podľa riadneho rozvrhu, okrem 1.ročníka (informácie pri nástupe do školy).

            RANNÝ FILTER

            -       Zákonný zástupca predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti 

            Zákonní zástupcovia s prístupom cez EDUPAGE - elektronicky

            -      Všetci žiaci a návštevníci školy sú povinní v priestoroch školy používať ochranné pomôcky na prekrytie horných dýchacích ciest v zmysle vyhlášky ÚVZ – rúško 

            -       Žiakom bude meraná teplota:

            Ak je žiakovi nameraná telesná teplota pri prvom meraní medzi 37-37,5 °C, meranie sa zopakuje po 5 minútach pokoja ešte 2 krát,  ak bude stále telesná teplota viac ako 37,2 °C, nebude žiakovi umožnené zúčastniť sa vyučovania. Ak nie je pri meraní teploty prítomný zákonný zástupca, dieťa si nasadí rúško, bude izolované v izolačnej miestnosti a bezodkladne bude kontaktovaný zákonný zástupca, ktorý si dieťa bezodkladne vyzdvihne.

            Rodič doma postupuje štandardne. Ak dieťa počas dňa vykazuje v domácom prostredí akékoľvek príznaky ochorenia, zákonný zástupca zabezpečuje starostlivosť o dieťa obvyklým spôsobom. Ak ide o ľahké príznaky, ktoré dokáže zvládnuť bez pomoci lekára, nechá dieťa doma do ústupu príznakov. Po upravení zdravotného stavu prichádza dieťa do školy a pri nástupe predkladá písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

            Ak je zdravotný stav dieťaťa taký, že je potrebná rada, prípadne vyšetrenie dieťaťa, rodič kontaktuje lekára všeobecnej starostlivosti o deti telefonicky, mailom, alebo iným dištančným spôsobom a ďalej postupuje podľa jeho pokynov.

            Ak dieťa nepríde do školy z dôvodu ochorenia trvajúceho viac ako 3 po sebe nasledujúce dni a ochorenie vyžadovalo návštevu lekára, rodič pri opätovnom nástupe dieťaťa do školy predloží Potvrdenie o chorobe, vystavené príslušným lekárom.

            -       Žiak si po príchode do triedy odchádza umyť ruky pod tečúcou vodou s použitím tekutého mydla po dobu najmenej 20 sekúnd.

            - Žiaci 1.stupňa, ktorí nenavštevujú školský klub detí, odchádzajú po skončení domov

            - Žiaci dochádzajúci z Orechovho dvore odchádzajú školským autobusom o 13.30 h

            DOMÁCE SAMOTESTOVANIE

            -       V priebehu školského roka majú rodičia možnosť využívať dobrovoľné samotestovanie žiakov Ag testami v domácom prostredí.

            -       Každý žiak základnej školy, ktorého rodič prejavil záujem, dostane sadu 25 ks testov na domáce samotestovanie.

            https://www.minedu.sk/data/att/20587.zip

            -       Možnosť antigénového samotestovania môžu využiť všetci žiaci základnej školy, aj zaočkovaní a aj tí, ktorí prekonali ochorenie COV/0-19.

            -       Pri vykonávaní testu žiak postupuje podľa pokynov výrobcu testu a návodu zverejneného Ministerstvom zdravotníctva SR.

            -       Pokiaľ sa rodičia rozhodnú využiť možnosť domáceho samotestovania žiakov, odporúčame ho realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy, alebo kedykoľvek keď žiak prejavuje jeden z príznakov ochorenia COVID-19.

            V prípade pozitívneho výsledku samotestovania Ag testom žiaka počas školského roka:

            -       Žiak zostava doma - nemôže ísť do školy.

            -       Rodič kontaktuje všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý mu stanoví ďalší postup.

            -       Rodič bezodkladne oznámi škole, že žiak mal pozitívny výsledok Ag testu, aby škola mohla pristúpiť k sprísneným hygienicko-epidemiologickým opatreniam.

            DEZINFEKCIA

            -       Žiaci si pri vstupe do školy, do jedálne, na WC a kedykoľvek je potreba,  dezinfikujú alebo umývajú ruky

            -       Zákonný zástupca zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky, ktoré si žiak odloží do skrinky.

            OCHRANA TVÁRE - RÚŠKO

            -       Žiaci sú povinní nosiť rúška v  budove školy. Ak si žiak rúško zabudne, bude mu poskytnuté.

            -       Všetci pedagogickí a odborní zamestnanci školy nosia rúško v budove školy.

            POHYB ŽIAKOV 

            -       Pohyb zákonných zástupcov v priestoroch školy je obmedzený, pri vstupe je potrebné zvoniť na pri dverách do budovy a rešpektovať stránkové hodiny školy zverejnené na vchodových dverách.

            -       Zákonní zástupcovia žiakov 1.ročníka odovzdajú asistentovi učiteľa svoje dieťa pred vchodom do školy.

            -       Zákonní zástupcovia nevstupujú do budovy školy.

            -       Všetky aktivity sa budú školou organizovať tak, aby bolo možné čo najväčšiu časť dňa tráviť v areáli školy podľa klimatických podmienok.

            - Žiaci počas malých prestávok neopúšťajú svoju triedu.

            - Dozorkonajúci zamestnanci dohliadajú na to,aby sa žiaci čo najmenej stretávali na chodbách a aj na toaletách.

            - Do ukončenia stavebných prác je zakázané zdržiavať sa v školskom areáli po skončení vyučovania.

            ŠKOLSKÝ KLUB DETÍ

            -       Prevádzka ŠKD je od 11,40 h - 16.00 h

            -       Zákonný zástupca žiaka 1.stupňa uhradí poplatok za ŠKD za mesiac september do 10. septembra 2021.

            STRAVOVANIE

            -       Stravovanie v školskej jedálni je zabezpečené pre prihlásených stravníkov od 03.09.

            -       Nahlasovanie a odhlasovanie obedov je povinnosťou rodičov. 

            -       Pred vstupom do školskej jedálne si žiaci aj zamestnanci vydezinfikujú ruky.

            -       Počas prítomnosti v školskej jedálni si žiaci prekrývajú horné dýchacie cesty rúškom a skladajú iba počas konzumácie obeda.

            -       Výdaj jedla je potrebné uskutočniť do troch hodín od jeho prípravy v záujme dodržania epidemiologickej bezpečnosti. 

            -       Žiaci si jedlo a stravu sami neberú, vydáva ju výhradne zamestnanci jedálne tak, že ju pripravia žiakovi na stôl spolu s čistým hygienicky baleným príborom.

            -       Stravovanie v školskej jedálni sa zabezpečuje v sprievode asistenta učiteľa,  v rámci výchovy a vzdelávania k stravovacím návykom.

            Poplatky strava:

            MŠ - celodenná prevádzka - 1,54 € /desiata, obed, olovrant/ - +2,50 € réžia / mesačne 33,30 € / za 20 dní

            MŠ - poldenná prevádzka - 1,28 € + 2,50 € réžia / 28,10 € za 20 dní

            Hmotná núdza - 4,80 € za mesiac /desiata, obed, olovrant/

            Predškoláci s dotáciou - 4,80 € za mesiac

            ZŠ 1. stupeň - 1,21 €+ 5 € réžia - 29,90 € za 20 dní

            ZŠ 2. stupeň - 1,30 € + 5€ réžia - 31 € za 20 dní 

            Hmotná núdza - 0 € za 20 dní

            Zamestnanci - 1,89 € 37,80 € za 20 dní

            POVINNOSTI ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCU

            -       Zabezpečiť pre svoje  dieťa  každý  deň  dve  rúška  (jedno  náhradné,  musí  mať  pri  sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.

            -       Dodržiavať pokyny riaditeľky školy a RÚVZ, ktoré upravujú podmienky prevádzky základnej školy a školského klubu detí na školský rok 2021/2022.

            -       Predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy Príloha č. 1 – Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti   alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako 3 po sebe idúce dni (vrátane víkendu) predkladá vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie

            NARIADENÉ KARANTÉNNE OPATRENIA

            -       V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, zákonný zástupca bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy! Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom.

            Podľa dokumentu ,,Školský semafor pre školy a školské zariadenia v školskom roku 2021/2022"(ďalej len ,,školský semafor") sa výnimka z karantény vzťahuje na žiakov, ktorí:

            1.      prekonali COVID-19 za posledných 180 dni (na základe výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID 19 alebo testu na protilátky),

            2.      plne zaočkovaní žiaci alebo žiaci zaočkovaní 1. dávkou do 180 dní od prekonania COVID-u.

            Školské vyučovanie bude prebiehať v škole (t. j. prezenčne) vo všetkých farbách okresov. Na rozdiel od minulého školského roka sa školy zatvárať nebudú, možno však prerušiť vyučovanie v jednotlivých triedach prostredníctvom RÚVZ.

            -         Vedenie školy nahlasuje ministerstvu školstva za účelom udržania bezpečného prostredia v školách a školských zariadeniach a minimalizovania rizika zatvárania tried informácie o vývoji epidemiologickej situácie v škole pomocou online formulára, ktorý je zverejnený na webstránke https://covid2021.iedu.sk/

            1. každý pondelok
            2. bezodkladne pri každej zmene situácie v škole z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19.

            UPRATOVANIE A DEZINFEKCIA PRIESTOROV ŠKOLY

            -       Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne 3x denne a podľa potreby. 

            -       Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci, odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne 

            -       Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná minimálne 2x denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí).

            ORGANIZÁCIA VÝCHOVNO – VZDELÁVACIEHO PROCESU

            -       Výchovno-vzdelávací proces prebieha v nezmenenej forme bez obmedzení.

            -       Opatrenia ÚVZ  a školy sa môžu meniť v závislosti od vývoja pandemickej situácie.

            -       Krúžková činnosť bude prebiehať v ucelených kolektívoch bez premiešavania žiakov od 01.10.21

            -       dištančné vzdelávanie pre žiakov v karanténe zabezpečí triedny učiteľ v spolupráci s asistentom učiteľa, špeciálnym pedagógom a zamestnancami komunitného centra na OD